CONTACT

nostalghiatheaterco@gmail.com
+30 210 5249903

Friday, February 5, 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



LOOT
του Joe Orton


από την θεατρική ομάδα Νοσταλγία

στον πολυχώρο Six D.O.G.S.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010



«Σήμερα όλες οι κοινωνικές τάξεις είναι εγκληματικές.
Ζούμε την εποχή της ισότητας»
Joe Orton

Η παράσταση

Γιορτάζοντας τα δέκα της χρόνια στα θεατρικά πράγματα της Αθήνας, η ομάδα Νοσταλγία παρουσιάζει την μαύρη φάρσα του Joe Orton, Loot, στο νέο πολυχώρο της πόλης Six D.O.G.S.

Στο σπίτι μιας φαινομενικά αξιοπρεπέστατης βρετανικής μεσοαστικής οικογένειας, το πένθος για το θάνατο της οικοδέσποινας δεν εξελίσσεται ακριβώς με τον πιο πρέπον και αναμενόμενο τρόπο.. Σατανικές νοσοκόμες, βλάσφημοι ληστές, διεφθαρμένοι αστυνομικοί και ένα βουνό χαρτονομίσματα που δεν βρίσκει μέρος να κρυφτεί, δημιουργούν ντελιριακές καταστάσεις και μακάβριες ανατροπές σε μια πανέξυπνη παρωδία ιστορίας μυστηρίου.

Το έργο αυτό του Joe Orton, πάντα επίκαιρο και πολιτικό, λειτουργεί σαν μια σάτιρα της ίδιας της ανθρώπινης φύσης: της απληστίας, της μικρότητας, της τάσης προς το έγκλημα και το χάος, της αυθαιρεσίας της εξουσίας, της τυφλής υποταγής.

Όλα αυτά βέβαια δοσμένα με καυστικό χιούμορ από το πραγματικά αναρχικό ταλέντο του Orton. Σαν αυθεντικός φαρσέρ, στην σύντομη και θυελλώδη καριέρα του διακήρυξε πως η κωμωδία είναι όπλο πιο επικίνδυνο από την τραγωδία («εξού και οι τύραννοι την υποβλέπουν» έλεγε) όπως και οι λέξεις πιο δραστικές από το πράττειν. Χαρακτηρίστηκε «Όσκαρ Ουάιλντ των 60’s» αλλά ακόμα και σήμερα είναι εντυπωσιακό πόσο εύστοχα παραμένουν τα καταιγιστικά σε δράση έργα του, που μοναδικά ισορροπούν ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα.

Ο συγγραφέας


Ο Joe Orton υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους θεατρικούς συγγραφείς. Γεννήθηκε το 1933 στο Λέστερ, πρωτότοκος γιος μιας εργατικής οικογένειας. Κατόρθωσε παρ’ όλα αυτά να εισαχθεί με υποτροφία στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, όπου και γνωρίστηκε με τον μετέπειτα σύντροφό του Κένεθ Χάλιγουελ.
Υπήρξε ένας από τους πρώτους συγγραφείς της εποχής που δήλωσαν ανοιχτά την ομοφυλοφιλία τους, ενώ δεν έχανε ευκαιρία να σοκάρει την συντηρητική Βρετανία με τις δηλώσεις και τα έργα του. Τα τελευταία υπήρξαν αναμφίβολα πολιτικά ενώ η σκληρή, πολλές φορές ακραία προκλητική γραφή του δημιούργησε μια ολόκληρη «Ορτονική» σχολή (σύμφωνα με τα βρετανικά λεξικά ο όρος «ortonesque» μεταφράζεται ως “macabre outrageousness”). Ο ίδιος πίστευε πως «στα κατάλληλα χέρια τα ρήματα και τα ουσιαστικά είναι ικανά να προκαλέσουν πανικό» και μέσα από κλασσικά πλέον έργα του όπως τα «Τι είδε ο υπηρέτης», «Τα γούστα του κυρίου Σλόαν» και «Λουτ» αποπειράθηκε – και κατάφερε – να εξιστορήσει «τα καμώματα των παραφρόνων που διευθύνουν τον κόσμο και των θυμάτων τους».
Στις 9 Αυγούστου 1967, κατά τη διάρκεια ενός καβγά, ο Joe Orton δολοφονήθηκε με 8 σφυριές στο κεφάλι από τον εραστή του Κένεθ Χάλιγουελ, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το 1987 η ζωή του έγινε ταινία από τον Στίβεν Φρίαρς με πρωταγωνιστές των Γκάρι Όλντμαν και τον Άφρεντ Μολίνα.

10 χρόνια Νοσταλγία

Η Νοσταλγία ιδρύθηκε το 2000 από τους σκηνοθέτες Γιώργο Σίμωνα και Τώνια Ράλλη και τον συνθέτη Στάθη Νταφαλιά. Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια δημιούργησαν ένα ιστορικό που περιλαμβάνει από πρωτότυπα θεατρικά έργα (Πελώρια Μάτια, The Frontman) μέχρι κλασική πρόζα (Μαρά/Σαντ, O Εραστής) και περφόρμανς (Klein, 10.15 Σάββατο Βράδυ). Η ομάδα έχει συνεργαστεί με έναν μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών στην πορεία της – ηθοποιούς, τεχνικούς, εικαστικούς, γραφίστες, video artists κ.α. – προσπαθώντας να ανανεώνει και να εμπλουτίζει το υλικό που δημιουργεί. Χωρίς μόνιμη στέγη, έχει επισκεφτεί πολλά θέατρα και πολυχώρους στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα με παραστάσεις και happenings.
Με το “Loot”, την 14η παραγωγή της, η Νοσταλγία αποφάσισε να γιορτάσει τα 10α της γενέθλια ανεβάζοντας μια κωμωδία, κάτι που δεν συνηθίζει. Όχι γιατί δεν της αρέσει το γέλιο – κάθε άλλο – αλλά γιατί το υλικό που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της μέχρι τώρα ήταν πιο σκοτεινό, πιο υπερρεαλιστικό, πιο ουράνιο. Το “Loot” εκτός από μια ανανέωση στην δράση της αποτελεί παράλληλα φάρσα, κοινωνικό σχόλιο αλλά και μια αντίδραση στους σκοτεινούς καιρούς που διανύουμε.


Οι συντελεστές

Μετάφραση: Τώνια Ράλλη
Σκηνοθεσία: Τώνια Ράλλη – Γιώργος Σίμωνας
Παραγωγή: Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Δημιουργίας «Νοσταλγία»
Σκηνικά: Maro Bizarro
Κοστούμια: Τώνια Ράλλη – Maro Bizarro
Φωτισμοί: Γιώργος Σίμωνας
Μουσική: Στάθης Νταφαλιάς

Παίζουν οι ηθοποιοί

Νατάσα Ζαγκλή
Αντώνης Μπαμπούνης
Δημήτρης Γ. Παπαδάτος
Δημήτρης Θ. Παπαδάτος
Γιώργος Σίμωνας

Six D.O.G.S., οδός Αβραμιώτου, Μοναστηράκι, 210 - 3210510
Παραστάσεις: κάθε Δευτέρα και Τρίτη
Ώρα Έναρξης: 21.00
Εισιτήρια: 15 ευρώ / 10 ευρώ (φοιτ.)


Επικοινωνία: Νατάσσα Πανδή, 6977051525