CONTACT

nostalghiatheaterco@gmail.com
+30 210 5249903

Sunday, September 28, 2014

Δύο νέα σεμινάρια στο Rabbithole!

Η ομάδα Νοσταλγία διοργανώνει δύο ερευνητικές / εκπαιδευτικές συναντήσεις γύρω από την πράξη της σκηνικής σύνθεσης.

Αφ' ενός, ο κύκλος των σεμιναρίων της ερευνητικής ομάδας Mannschaft συνεχίζεται για πέμπτη φορά, με θέμα την ιδέα του αυτοσκηνοθετούμενου ηθοποιού. Σε προηγούμενους κύκλους, οι ηθοποιοί της Mannschaft εκπαιδεύτηκαν πάνω στις αρχές των μεθόδων της Ψυχοκίνησης και Συνθετικής Ψυχοδυναμικής, οι οποίες απότελούν και βασικό άξονα της προσέγγισης τους προς τη θεατρική πράξη.

Αφ' ετέρου, πραγματοποιείται για πρώτη φορά ένα πρακτικό σεμινάριο σκηνοθεσίας θεάτρου, προσεγγίζοντας τη μεθόδευση της δουλειάς του σκηνοθέτη και, παράλληλα, δουλεύοντας πάνω σε θεατρικά κείμενα της επιλογής των συμμετεχόντων. Οι μαθητευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν τόσο με ηθοποιούς της ομάδας Νοσταλγία όσο και με δικούς τους γνωστούς / συνεργάτες.

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για κάθε σεμινάριο. 

* SOS: Για τις αιτήσεις χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικά email.

_________________________________________________


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
με την Τώνια Ράλλη

Στα πλαίσια της διαρκούς έρευνάς της πάνω στην θεατρική και καλλιτεχνική δημιουργία, η Νοσταλγία διοργανώνει και φέτος σεμινάρια για ηθοποιούς / performers και, για πρώτη φορά στην πορεία της, ένα σεμιναριακό κύκλο σκηνοθεσίας θεάτρου.

Σε μια χώρα που, από τον τρόπο που λειτουργεί ο καλλιτεχνικός της κόσμος, μοιάζει να πιστεύει πως οι σκηνοθέτες "γεννιούνται, δεν πλάθονται", όλο και περισσότεροι άνθρωποι του θεάτρου θίγουν την αναγκαιότητα της δημιουργίας ευκαιριών για εκπαίδευση πάνω στη σκηνοθεσία. Με σταθερή παρουσία στα θεατρικά δρώμενα της Αθήνας τα τελευταία 14 χρόνια, κρίνουμε απαραίτητη τη δημιουργία συνθηκών έτσι ώστε νέοι σκηνοθέτες να έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν την υπογραφή τους, να μεθοδεύσουν τη δουλειά τους και να αναπτύξουν μια καθαρή και επιτυχή επικοινωνία με τους συνεργάτες τους (ηθοποιούς, designers, παραγωγούς, υπεύθυνους προώθησης του έργου τους κτλ.).

Ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων θα δώσει βάση στα "σωστά" και τα "λάθη" της διαδικασίας των προβών, στο θέμα της σκηνικής αφήγησης, στην προσωπική εκπαίδευση του σκηνοθέτη ως δρόμο προς την καλλιτεχνική του υπογραφή, στην καθαρή έκφραση και επικοινωνία των ιδεών μας, στο feedback (ανταλλαγή σχολίων - κριτική) και στην επιτυχή συνεργασία με όλους τους συντελεστές μιας παράστασης. Η εκπαίδευση θα βασίζεται πάνω σε δύο αρχές: α) πως η δουλειά του σκηνοθέτη είναι να ξυπνάει την πρωτοβουλία στον ηθοποιό και β) πως το κάθε project, παράλληλα με τα σταθερά εφόδια του σκηνοθέτη, έχει ανάγκη τη δική του, μοναδική "μέθοδο" προσέγγισης και εμφάνισης του "κόσμου του έργου".

Σε επόμενους κύκλους οι σκηνοθέτες θα έχουν τις βάσεις και την ευκαιρία να δοκιμαστούν εντατικά πάνω σε κλασσικά και σύγχρονα κείμενα, καθώς και στην σκηνική σύνθεση πρωτότυπων ιδεών.

Εισηγήτρια θα είναι η Τώνια Ράλλη. Σπούδασε υποκριτική, σκηνοθεσία και μουσική στο Skidmore College (Saratoga Springs, NY -  απόφοιτος 1999). Η εκπαίδευσή της περιλαμβάνει σεμινάρια με τους Anne Bogart / SITI COMPANY, L.A.M.D.A., Anatoli Vassiliev, Θεόδωρο Τερζόπουλο, John Britton κ.α., καθώς και training στο Williamstown Theater Festival και πρακτική στο τμήμα παραγωγής του Actors Studio. Έχει εκπαιδευτεί εκτεταμένα πάνω στις μεθόδους Viewpoints (αρχές αυτοσχεδιασμού), Suzuki, Linklater (φωνή) και Pilates (μηχανικές κίνησης - certified instructor). Το 2000 ίδρυσε, μαζί με το Γιώργο Σίμωνα και τον Στάθη Νταφαλιά, την ομάδα Νοσταλγία με την οποία εργάζεται ως σκηνοθέτης, ηθοποιός, σκηνογράφος και παραγωγός μέχρι σήμερα. Σκηνοθεσίες της περιλαμβάνουν έργα όπως "Ο εραστής" του Harold Pinter, "Ο Δούναβης" της Maria Irene Fornes, "Ohio Impromptu" του Samuel Beckett, "Klein" της ίδιας (performance), "Loot" του Joe Orton, "Grimm" (performance / live installation) της ίδιας, με πιο πρόσφατη δουλειά της το "Μυστικό Σαίξπηρ" (άνοιξη & φθινόπωρο 2014 στο Rabbithole - Γερμανικού 20, Μεταξουργείο). Επίσης, ανέλαβε τη σκηνογραφία και καλλιτεχνική διεύθυνση σε παραστάσεις και ζωντανές εγκαταστάσεις της ομάδας όπως "No Love", "Ο χειροκροτητής", "Το μωβ ρομάντζο" κ.α. Παράλληλα με τη Νοσταλγία, έχει δουλέψει και ως βοηθός παραγωγής για την NBC Olympics και ως μεταφράστρια για τις εκδόσεις Scripta.


RABBITHOLE - Art & Performance Space
Διεύθυνση: Γερμανικού 20, Μεταξουργείο 
Τηλέφωνο: 210 5249903
Ημ/νίες και ώρες διεξαγωγής: από 14/10 έως 14/11/2014, κάθε Τρίτη και Παρασκευή 11:00-14:00 (8 τρίωρες συναντήσεις με μία εβδομάδα κενό ενδιάμεσα)
Κόστος: 80 ευρώ
Διοργάνωση: ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ - Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Δημιουργίας


Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν βιογραφικό σημείωμα και μια σύντομη περιγραφή των στόχων που ευελπιστούν να επιτύχουν μέσα από αυτήν την εκπαίδευση στην ηλεκτρονική διεύθυνση nostalghiatheaterco@gmail.com.

_________________________________________________


MANNSCHAFT No 5
Μέσα στα πλαίσια της υποκριτικής μεθόδου της Ψυχοδυναμικής προσέγγισης για ηθοποιούς, διοργανώνεται το πέμπτο σεμινάριο με θέμα:
Ο αυτοσκηνοθετούμενος ηθοποιός – Μεθοδολογία πάνω στον έλεγχο, τη φυσικότητα και την σκηνοθετική αντίληψη του ηθοποιού στην σκηνή

[Για τον ορισμό της μεθοδολογίας ο ερευνητικός κύκλος του σεμιναρίου θα ξεκινήσει από μια απλή προσέγγιση μέσα από το σκεπτικό του Στανισλάφσκι και τις πρακτικές τεχνικές του Γκροτόφσκι, χωρίς περιορισμούς.]

Ο σεμιναριακός κύκλος θα διαρκέσει τέσσερις (4) μήνες από τις αρχές Οκτώβρη 2014. Κάθε εβδομάδα θα διδάσκεται ένα μάθημα (σύνολο μαθημάτων:16) για τέσσερις ώρες, σε πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους διδασκόμενους. Το μηνιαίο κόστος του σεμιναρίου είναι 50 ευρώ.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για ερασιτέχνες, φοιτητές και επαγγελματίες ηθοποιούς, ύστερα από αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση nostalghiatheaterco@yahoo.gr με θέμα/ τίτλο «ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΝΣΑΦΤ 5», μέχρι  τις 6 Οκτώβρη. Η επιλογή των ηθοποιών γίνεται ύστερα από προσωπική συνέντευξη με το υποψήφιο μέλος του σεμιναρίου.

Η διδασκαλία γίνεται από τον σκηνοθέτη Γίωργο Σίμωνα.


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική μας σελίδα ή στο τηλέφωνο 210- 52 49 903 / Rabbithole, Γερμανικού 20 – Μεταξουργείο.